Luister naar dit interview via Apple Podcasts, Google Podcasts of Spotify!
Prof. Gert Jan Kramer is sinds 2016 hoogleraar Duurzame Energievoorziening aan het Copernicus Instituut voor Duurzame Ontwikkeling aan de Universiteit Utrecht. Hier kijkt hij naar de energietransitie als een technisch en socio-technisch fenomeen. Zo onderzoekt hij niet enkel de rol van koolstof in het toekomstig energiesysteem, maar ook de transformatie van de Nederlandse industrie en onze maatschappij om een duurzame toekomst mogelijk te maken. Eerder werkte Gert Jan van 1988 tot 2016 bij het Amsterdamse technologiecentrum van Shell (STCA), waar hij vanaf 2010 Manager Energy Futures werd om te focussen op alternatieve energy assessment voor Shell. Waar hij eerst bij het STCA focuste op de katalyse van olieconversieprocessen en gasprocestechnologie, richtte hij zich toen op alternatieve brandstoffen zoals waterstof. Maar wat heeft Gert Jan uiteindelijk naar de Universiteit Utrecht gebracht? En hoe ziet hij de energietransitie en de bijbehorende rol van bedrijven zoals Shell voor zich?

Ontdek ook:
Hoe bouw je een synthetische cel? – Bert Poolman
Bert Poolman van de RUG vertelt hoe zijn vroege onderzoek naar minimale structuren voor energieconversie in levende cellen hem tot pionier in de synthetische celbiologie heeft gemaakt.
Hoe kunnen we de transitie naar duurzame energie versnellen? – Richard van de Sanden
Richard van de Sanden van EIRES en de TU/e vertelt vanuit zijn jarenlange ervaring binnen meerdere adviesraden waar we op moeten focussen in de duurzame energietransitie.
Helder in interessant verhaal. Mijn complimenten voor zowel Gert Jan als ook Ruben!