Welke toekomst ziet De Jonge Akademie voor zich? – Marie-José van Tol [Deel 2]
Na het over haar onderzoek gehad te hebben, vertelde Marie-José over haar voorzitterschap bij De Jonge Akademie en de doelstellingen van deze daadkrachtige organisatie.
Na het over haar onderzoek gehad te hebben, vertelde Marie-José over haar voorzitterschap bij De Jonge Akademie en de doelstellingen van deze daadkrachtige organisatie.
In dit eerste deel van haar interview vertelt Marie-José van het UMCG hoe zij en haar groep de rol van het brein in verschillende psychiatrische problemen onderzoeken met behulp van o.a. neuroimaging (MRI).
Jacco van Rheenen van het NKI vertelt hoe je het uitzaaien van kankercellen kan visualiseren zonder dat je het weefsel uit zijn oorspronkelijke omgeving hoeft weg te halen.
Wilfred van der Wiel van de Universiteit Twente ontwikkelt samen met zijn groep nieuwe, snellere en efficiëntere elektronica en laat zich daarbij inspireren door onze neuronen.
Ingrid Steenhuis van de VU laat zien hoe we doorheen de jaren steeds grotere porties zijn gaan eten, hoe ongeveer de helft van de volwassenen in Nederland te zwaar is en hoe haar onderzoek tracht onze gezondheid weer meer op de rails te krijgen.
Erik Bakkers van de TU/e werkt aan de ontwikkeling van nanodraden, en laat zien hoe deze draadjes de toekomst van menig technologie op zijn kop kunnen zetten.
Wim Noorduin van AMOLF vertelt hoe hij en zijn groep aan de hand van o.a. neerslagreacties en het sturen van licht allerlei nieuwe structuren met unieke eigenschappen laten zelfassembleren.
Manon van het Wilhelmina Kinderziekenhuis legt uit hoe hersenonderzoek bij baby’s verloopt en waar de winst te halen is in het voorkomen van hersenschade.
Onno van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) vertelt vanuit zijn expertise over stress, slechte hormoonregulering en hoe je hier medicijnen tegen ontwikkelt.
Carlijn van de Technische Universiteit Eindhoven vertelt o.a. over de ontwikkeling van hun indrukwekkende synthetische, afbreekbare hartklep prothese.